Ansiktsyoga för slapp hals – och ökad fasthet i ansiktet

Önskar du mer fasthet i ansiktet, eller egentligen, att bli mer fast i huden? Och kanske särskilt i huden vid halsen? Det kan du åstadkomma genom att träna ansiktsyoga. Musklerna i ansiktet fäster nämligen i huden, så om vi tränar musklerna så kan vi även ”pumpa” upp huden – och få en fastare hals! 

Att bli mer fast i huden är en vanlig önskan från kvinnor som har hunnit leva livet. Det är knappast något som behövs när man är i 20-årsåldern. I takt med att vi åldras börjar vi helt enkelt att tappa i elasticitet i huden och gravitationen gör att saker börjar hänga här och var. Ytterligare en anledning till varför huden blir slappare är också för att vi förlorar en del underhudsfett när vi åldras, så områden som tidigare var slätare var det tack vare underliggande fett. Om vi då istället tränar musklerna i ansiktet så kan vi uppnå bättre fasthet.

Att träna ansiktsmusklerna

Du har troligen aldrig tänkt på att du faktiskt kan träna musklerna i ansiktet, på samma sätt som du kan träna kroppens muskler? Du använder ansiktets muskler dagligen fast omedvetet. Ett leende, ett förvånat uttryck med uppspärrade ögon, eller en bekymrad min – många av dina över 40 ansiktsmuskler jobbar på ständigt. Genom att träna vissa muskler medvetet och regelbundet, kan du få huden att bi mer fast, eftersom huden som sagt sitter fast i musklerna. Ett exempel är kinderna, där vi har tydliga muskler som vi kan träna för att få lite mer fasta kinder.

Fastare hals med ansiktsyoga – slipp kalkonhalsen! 

Ett annat område som många vill ska bli mer fast är hakan, halsen och hela partiet runt käkarna. Här är det ganska vanligt att huden börjar hänga när man åldras och då kan man träna sig till en förbättring. Många av oss sitter också stilla hela dagarna framåtlutade framför en dator, så just detta område är ofta ”still”. Och ”mobilnacken” är perfekt grogrund för dubbelhaka! En bra övning för detta område – kalkonhalsen som det också kallas ibland – är att ”kyssa luften”.

Gör så här:

• Sätt dig bekvämt med bra stöd för ryggen. Slappna av i axlarna. Ta gärna ett par djupa andetag ända ner till magen innan du börjar. 

• Luta huvudet lite bakåt och titta upp i taket (helst utan att rynka pannan.) 

• Slappna av i axlarna och andas djupt ända ned till magen igen. 

• Pussa nu upp i luften minst 50 gånger. Försök att inte föra mungiporna nedåt, utan uppåt. 

• Känn hur musklerna runt hals, haka och käkar jobbar – och upprepa varje dag!

LÄS MER:  En bra övning för dubbelhaka.

Vill du gå en onlineklass med mig i ansiktsyoga? Sajna upp dig på mitt nyhetsbrev så får du info om alla klasser!