Så tränar du bort sura mungipor

Dras dina mungipor mer och mer nedåt i takt med att du åldras? Om man slappnar av helt och hållet i ansiktet är det inte ovanligt att mungiporna tenderar att ser allt mer sura ut. Här är ett par sätt att träna upp dina sura mungipor!

Marionettlinjer kallas de ibland, linjer som går från mungiporna och nedåt mot hakan. I takt med att vi åldras förlorar vi fett i ansiktet och detta gör att vårt utseende ändras. Ett sätt man kan märka det är att munnen ser sur ut, och plötsligt pekar nedåt. Att se sur ut när man tycker sig vara neutral är kanske inte så roligt. Det går att göra något åt de sura mungiporna, som inte innefattar att injicera fillers eller utsätta sig för plastikkirurgi.

Det intressanta med sura mungipor eller marionettlinjer, är att det ligger en muskel precis nedanför mungiporna som heter depressor anguli oris, men den brukar kallas kort och gott för depressor, och vi använder den ofta när vi grimaserar. Utan den skulle det vara svårt att dra ned mungiporna. Den sitter alltså precis nedanför mungipan och är nästan trekantig i sin form, och stor som en enkrona ungefär. Om du för fram underkäken och gör ett underbett, och sen lyfter upp underläppen så kan du känna den jobba från käklinjen och upp mot underläppen.

Övning för att lyfta sura mungipor

Här är en övning som kan hjälpa dig att få ett litet lyft runt mungiporna. I takt med att fettet går förlorat runt munnen, så kan det också bli en liten påse precis vid käklinjen som liksom hjälper till att dra ned mungiporna ännu lite mer. Denna övning är hjälp för båda problemen!

Gör så här:

1. Placera ett pekfinger på var sida om munnen, nästan på marionettlinjerna, precis utanför mungiporna. Pekfingrarna pekar uppåt.

2. Knip ihop läpparna mellan tänderna och börja sen att ”lyfta upp” underläppen. Lite som att du pumpar den uppåt i en takt av ett pump för varje sekund.

3. Räkna till 10, slappna av. Ta en stund att känna med fingrarna runt munnen hur det känns.

4. Upprepa och räkna till 20 denna gång. Ta sen en paus och upprepa igen, och denna sista gång pumpar du upp underläppen 30 gånger.

5. Det du gör är att arbeta med muskeln, och eftersom huden fäster i muskeln, så hänger huden med också, och blir lite mer fast. Detta kan göra att dina sura mungipor blir mindre framträdande och hela området runt munnen blir mer fast. Lycka till!

LÄS MER: Ansiktsyoga – övningar för dubbelhaka.