Medveten andning – så bra är det för huden

Visste du att djupandning gör susen för huden? Andning hela vägen ned i magen, diafragmaandning, hjälper nämligen vårt lymfsystem som fungerar som ett inre städsystem i kroppen. Lymfsystemet hjälper till att forsla bort döda celler och slaggämnen som kroppen inte längre behöver, ut till blodet. Därifrån blir vi kvitt det genom urin och svett. Men lymfsystemet har ingen egen pump, så vi måste själva hjälpa kroppens lymfa att hållas i gång.

Om lymfsystemet inte fungerar bra, om det flödar dåligt, kan det synas på huden, men också i kroppen genom att vi blir svullna. Huden kan upplevas som trist och utan lyster om lymfsystemet är trögt. Man ser också en koppling mellan inflammatoriska hudtillstånd och dålig cirkulation i lymfan.

Ett bra sätt att hålla lymfan i gång är att djupandas. Det gör att det mesta flödar bättre i kroppen.

Fler fördelar med djupandning:

• Med djupandning syresätter man hela kroppen, vilket är bra för hudcellerna, då de kan bygga upp sig själva.

• Djupandning är också bra för matsmältningen, vilket också̊ är viktigt för en frisk hud.

• Djupandning minskar stressen vilket också är till fördel för huden. Många av dagens hudproblem är i dag kopplade till stress.

• Medveten andning ger hela kroppen en bättre energiförbränning.

Det kan vara svårt att hitta till en djupandning när man är ovan, men om man bara tar det lugnt så kan man komma i kontakt med sin djupa andning. Lägg dig på rygg och lägg en hand om magen under naveln och den andra handen på bröstkorgen. På en inandning kan du känna om magen expanderas, eller om det är i din bröstkorg som andningen sker. Målet är att långsamt föra ned inandningen till magen, så att inte är enbart bröstkorgen som rör sig. Kan du unna dig detta 5 minuter om dagen? Din hud kommer att tacka dig! (Och ditt huvud!)