Att sova med tejpad mun

Sova med tejpad mun på natten. För några år sen blev jag sugen på att testa att sova med tejpad mun. Jag hade läste och hört om det i länge, bland annat har min brorson sovit med tejpad mun i flera år för att förbättra sömnen. Men jag har själv inte tidigare varit sugen eller nyfiken. Men nu var det något som “talade till mig” att jag skulle testa. Har kirurgtejp hemma sen tidigare, tog ett par bitar och tejpade ett kryss ordentligt över läpparna. Delade detta på instagram och fick sen höra från min kompis Karin (Björkegren Jones) att det inte behövs så mycket tejp, hehe.

Läste sen Anders Olssons blogginlägg i ämnet, han är expert på andning och författare till boken “Medveten andning”.  (Och har sprungit ett maraton med tejpad mun!)

Varför ska man tejpa munnen på natten?
För att man ska hjälpa kroppen att andas mer med näsan och inte med munnen. När vi andas med munnen kommer vi inte ned lika mycket i djupsömn. Så man sover helt enkelt djupare och bättre när man enbart andas genom näsan. Dessutom syresätter vi kroppen bättre med andning genom näsan.

Är det inte läskigt?
Jo, men den första natten var det lite läskigt. Jag vaknade mitt i natten och tog av tejpen, jag fick lite panik-känslor. Men jag testade igen och sen försvann alla obehagskänslor. Det är ju alltid lite läskigt när man testar nya grejer. Men sen har jag börjat LÄNGTA till att få gå och lägga mig, och tejpa munnen.

Fungerar det mot snarkning?
Jag hade fått höra att det skulle kanske hjälpa, men redan efter ett par nätter med tejpen konstaterade min man att min snarkning fortsatte. (Han snarkar faktiskt också, så det så!)

Fler fördelar? 

Jag vaknar typ aldrig mitt i natten längre som jag gjorde förr. Jag behöver typ aldrig gå upp och kissa mitt i natten längre. Jag är bara så utvilad och mår så mycket bättre.

Men när du tar bort tejpen då på morgonen – gör det inte ont?
Det var det jag var mest rädd för, att jag skulle slita av huden på läpparna och få sår, men nej. Bara man tar det lugnt så går det bra.

Kommer du att fortsätta?
Absolut! Jag tycker att detta har förbättrat min sömn så himla mycket, jag vaknar på ett så mycket bättre sätt och njuter nästan av att sätta på tejpen och veta att sömnen blir bättre.

Har du något tips? 
Om du är orolig för att du ska få panik, testa att tejpa munnen på kvällen när du sitter i soffan en stund innan. Det kan ta ett tag innan man känner sig trygg och bekväm, men ge inte upp direkt. Och testa kirurgtejp från apoteket, det är bättre än vanlig tejp!