Ansiktsyoga – övningar för dubbelhaka

Dubbelhaka får jag många frågor om, och då övningar och ansiktsyoga som man kan göra för att få bukt med dubbelhakan. Jag har själv jobbat länge med hakan och tycker att den håller sig ganska spänstig – tricket är ju att vara konsekvent och träna regelbundet. Man får inte glömma bort att dubbelhaka också handlar om hållning. Hur är mitt huvud placerat, hur är min nacke, i förhållande till ryggraden? Är mina axlar framåtroterade, är nacken ”kort”? Hur är min tunga placerad i munnen? Ett trick att snabbt ta till är att stänga munnen, andas genom näsan och låta hela tungan vila uppe i gommen. Direkt gör det något för din ansiktshållning och dubbelhakan minskas. Men det finns många övningar att göra och här på bilden ovan visar jag en av dem.

Dubbelhaka – ansiktsyoga – övning

  1. Sätt dig bekvämt, sänk axlarna och ta ett djupt andetag in genom näsan, fyll upp magen och andas sen ut.
  2. Ta sen ut tungan och rikta tungspetsen upp mot näsan.
  3. Känn efter under hakan hur du engagerar muskler under hakan och håll i 10 sekunder.
  4. Slappna av, vila ett par sekunder och upprepa minst 2 ggr.
  5. Gör detta igen men denna gång, böj bak ditt huvud lite – inte för mycket – och sträck ut tungan igen. Denna gång bör motståndet och engagemanget i hakan och halsen kännas ännu tydligare. Om du vill kan du ”pumpa” upp tungan 10 gånger, slappna av, andas och upprepa två gånger.

Lycka till!

Vill du träna ansiktsyoga med mig? Kolla in hur du bokar in en onlineklass här.