Ansiktsyoga för hängande ögonlock

Jag får många frågor om ansiktsyoga för olika delar av ansiktet, tex hängande ögonlock. Jag har själv haft problem med speciellt ett ögonlock som har hängt ganska tungt ända sen jag var i 30-års åldern. Man kan absolut träna ögats muskler för att minska de hängande ögonlocken något. Här visar jag en övning som hjälper dig att få fart på ögonmusklerna och som kan ge dig ett litet lyft runt ögonen:

Träning för hängande ögonlock

Jag trodde kanske att hängande ögonlock var något jag skulle få leva med. När jag började träna ansiktsyoga var inte mitt speciellt ena hängande ögonlock något jag trodde jag kunde hjälpa mig själv med, så jag blev glatt förvånad när jag såg att ansiktsyoga hjälper! Jag har inte så mycket rynkor runt ögonen (solskyddar mig!) och heller inga påsar under ögonen (äter ju inte gluten) så mitt ”problem” har istället varit ögonlocken. Men med träning är de inte lika hängande längre! Hur man har det beror ju självklart på gener, hur skallbenet ligger och hur huden är, förutom en del livsstilsfaktorer så klart. Men att det går att träna sig till piggar ögon är kanske kul att veta. Och det räcker med 5 minuter om dagen! Här är en övning du kan göra:

  1. Sätt två fingrar vid tinningarna, på utsidan ögat och dra sen lite lagom (inte slita för hårt!) i huden så att du liksom ”drar ut” ögat.
  2. Ta ned med axlarna och ta ett djupt andetag in genom näsan hela vägen ned till magen.
  3. Kisa sen med ögonen, och känn hur du kniper ihop muskeln runt ögat. Håll i 10 sekunder och sen vilar du och upprepar ytterligare 2 gånger. Om du hellre vill kan du kisa och släppa, kisa och släppa i ca 1 sekund och hålla på så i ca 10 sekunder. Vila och upprepa 2 ggr.

Det du gör med denna övning är att isolera muskeln som ligger runt ögat (den är rund) och lär dig att jobba med den. Eftersom muskeln fäster i huden, så kan en tonad muskel innebära ett litet lyft även i huden.

Lycka till!

Och vill du vara med på en klass med mig i ansiktsyoga, kan du boka in dig här