Acu cups för ansikte och kropp

Acu cups är ett kul verktyg för huden som fungerar som sugproppar, eller cupping eller koppning som det heter inom TCM, traditionell kinesisk medicin. Cupsen eller kopparna är i gummi och de skapar ett vaccum och lyfter upp huden och dess bindväv. Det ger en riktigt bra massage, stimulerar cellförnyelse, ökar blodcirkulationen och ger huden ett lyft.

Dessa som jag har testat heter Acu Cups och kommer från Nordic Superfood by Myrberg och kommer i 4 storlekar. Två större för kroppen och sen två mindre som man kan använda i ansiktet. Jag har enbart använt den allra minsta i ansiktet, och den näst minsta (bilden ovan) använder jag på käklinjen, hakan, under hakan, halsen och dekolletaget. Den är för kraftig för ansiktet tycker jag, som är känslig i huden.

acu cups

Så använder du acu cups i ansiktet:

• ANSIKTSOLJA. Se till att vara väl inoljad! Dessa fungerar inte på torr hud. Så smörj in dig ordentligt så att sug-kopparna kan glida över huden.

• STÄNDIG RÖRELSE. Tryck ihop koppen och fäst den mot huden. Då känner du suget – håll koppen hela tiden i rörelse, annars kan du få sugmärken eller brustna boldkärl i huden.

• Börja vid hakan/käklinjen med den näst minsta. Kom ihåg! Håll den i rörelse! Sätt den vid hakan och låt den glida längs käklinjen utåt mot öronen. Sen drar du den från örat nedför halsen, inte uppåt, utan nedåt. Upprepa rörelsen upp emot 5 gånger.

• På dekolletaget låter jag den glida från mitten av bröstbenet och utåt mot armhålan. Dra minst 10 gånger, 5 gånger åt vardera håll.

• Den minsta koppen: dra den tex från näsan och ut på kinden, under kindbenet ut mot örat. Upprepa 5 gånger på vardera sida.

• Dra den längs nasolabiallinjerna, från näsvingen och ned mot mungipan. Upprepa 5 gånger.

• Dra den lilla från mitten av pannan och utåt mot tinningen. Och håll dem i rörelse, det kan bli ett starkt sug om du låter den sitta still någonstans.

• Jag undviker att använda dessa under ögat. de är kraftfulla, och jag vill inte utsätta den tunna och delikata huden under och runt ögat.

Det är superskönt, man känner liksom en härlig känsla som om huden verkligen ”får sig en omgång” utan att det gör ont. Och den näst minsta är perfekt för käklinjen och halsen – tycker verkligen att den håller huden mycket mer fast, mjuk och smidig. Detta har blivit en ritual för mig, kör acu cups för halsen och käken minst en gång i veckan.

VARNING: Om du inte använder olja i ansiktet, och om du inte tar det lugnt kan du få sugmärken som sitter kvar i ansiktet i flera dagar. Jag missade detta en kväll och körde med den minsta när jag satt framför tv:n. Utan olja. Och sen såg det ut som om jag hade blivit misshandlad med blåmärken i flera dagar. Och detta från den allra minsta – så den är KRAFTFULL.

Koppning på kroppen gör jag inte lika ofta, mest för att jag kommer på det när jag redan står i duschen. Och för att det är mycket svårare att göra det på sig själv och på vissa ställen gör det helt ärligt skitont. Det är ju lite som LPG fast det är inte lika effektivt, men principen är densamma. Skulle gärna testa en proffskoppning på salong någon gång – tror det är en häftig upplevelse. Obs – det kan göra svinont på vissa ställen!

Så här använder man dem på kroppen: 

• Se till att vara inoljad – dessa fungerar inte på torr hud. Så smörj in dig ordentligt så att sug-kopparna kan glida över huden.

• Tryck ihop sugkoppen, fäst den på tex låret och börja dra den längs låret och håll den i rörelse. Om du låter den sitta still kan du få ”sugmärken” som inte är så fina, haha. Dessutom gör det riktigt ont (allt är relativt, beroende på vilken hud/bindväv/fascia du har).